Święcenie pokarmów w Wielką Sobotę w Bielsku Podlaskim [ZDJĘCIA]

Andrzej Zdanowicz
Andrzej Zdanowicz
Święcenie pokarmów w Wielką Sobotę w bazylice i kościele karmelickim w Bielsku Podlaskim azda
Wielka Sobota to chyba jedyny dzień w roku, kiedy kościoły wypełnia apetyczny aromat wędzonej kiełbasy i świeżych gotowanych jaj. Tym bardziej apetyczny, że jest to ostatni dzień Wielkiego Postu

Wielka Sobota poprzedza niedzielę Zmartwychwstania Pańskiego, kiedy to w kościołach głośno dzwonią dzwony i wesoło śpiewa się Alleluja.

Czytaj też:Niedziela Palmowa i święcenie palm w bazylice w Bielsku Podlaskim

W kościele katolickim obchody Wielkiej Nocy są najważniejsze w całym roku liturgicznym. Dzień Zmartwychwstania Pańskiego poprzedza tzw. Triduum Paschalne czyli obchody Wielkiego Czwartku, Piątku i Soboty. W Wielki Czwartek milkną dzwony. Święci się oleje, używane potem przy różnych obrzędach, np. olej jest używany do namaszczania chorych. Wielki Piątek to w kościele katolickim jedyny dzień w roku, kiedy nie ma mszy św.. Najświętszy sakrament przenoszony jest do symbolu Grobu Pańskiego, gdzie przebywa aż do rezurekcji.

Te dni w szczególny sposób przenoszą wiernych w stan refleksji nad męką Jezusa Chrystusa, nad jego poświeceniem za grzechy ludzi.

W Wielką Sobotę przez cały dzień wierni zgodnie ze starą tradycją przynoszą do kościołów święcić pokarmy, które będą spożywane w pierwszy dzień świąt. W pięknie zdobionych koszykach są: jajka, wędliny, chleb, sól, babka wielkanocna, czasem chrzan. Sobotnia msza to czuwanie przed Zmartwychwstaniem, czyli wigilia paschalna. Czuwanie to trwa aż do porannej rezurekcji, kiedy to (jak mówi Ewangelia) niewiasty przyszły do grobu, który był już pusty.

Czytaj też: Prawosławna Niedziela Palmowa w Bielsku Podlaskim

Wielkanoc dla chrześcijan to pamiątka triumfu Syna Bożego nad śmiercią. To także święto ściśle związane z wiosną, budzenie się po długiej zimie, początek roku wegetacyjnego.

Po rezurekcji wierni kościoła katolickiego siadają do śniadania świątecznego, dzieląc się przedtem święconym jajkiem, życząc sobie wszystkiego najlepszego. Głównym elementem stołu wielkanocnego jest figurka baranka z długą lancą. Baranek jest przeważnie z cukru, chociaż też bywają z ciasta, który wyraża Chrystusa Zwycięskiego. Nieodłącznym elementem stołu jest zawartość święconki - jajko, chleb, kiełbasa, ciasto i sól.

Podwyżka dla noblistów

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3