Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Karol Okrasa w Ziołowym Zakątku. W Korycinach uczył młodych kucharzy sztuki gotowania

OPRAC.:
Marta Chmielińska
Marta Chmielińska
W Ziołowym Zakątku odbyły się warsztaty kulinarne z Karolem Okrasą
W Ziołowym Zakątku odbyły się warsztaty kulinarne z Karolem Okrasą Kamil Timoszuk/UMWP
Finaliści trzeciej edycji konkursu „Gotuj z klasą” doskonalili swoje kulinarne umiejętności pod okiem mistrza Karola Okrasy w „Ziołowym Zakątku” w Korycinach. To niecodzienne szkolenie, zorganizowane przez podlaski samorząd, odbyło się w poniedziałek, 13 czerwca. W spotkaniu wziął udział wicemarszałek Sebastian Łukaszewicz i starosta powiatu siemiatyckiego Marek Bobel.

Uczestnicy spotkania to finaliści konkursu „Gotuj z klasą”, do którego od kilku lat podlaski samorząd zaprasza uczniów szkół o profilu gastronomicznym z regionu. Wśród nich byli także zwycięzcy tegorocznej edycji kulinarnych zmagań, dla których to bonus do nagrody głównej – stażu w warszawskiej restauracji Platter mistrza Okrasy.

– Cieszę się, że będziecie gotować w tak pięknych okolicznościach. Przygotowane dania będą przesiąknięte ziołami z „Darów Natury” i podlaskim powietrzem, jak to Karol pięknie mówi. Będziemy je gotować na bazie najlepszych lokalnych produktów m.in. z wołowiny z Masiewa, lokalnego miodu i grzybów z Siemiatycz – zwrócił się do młodych kucharzy podczas rozpoczęcia warsztatów wicemarszałek Łukaszewicz.

Karol Okrasa rozpoczynając szkolenie, podkreślał wartość dobrych jakościowo produktów lokalnych, a młodych ludzi zachęcał do eksperymentowania. Odniósł się też do warsztatów, jakie w ubiegłym tygodniu samorząd województwa zorganizował dla kół gospodyń wiejskich.

– Bardzo się cieszę, że się spotykamy tydzień po tygodniu, bo to oznacza, że moje ukochane Podlasie chce być rozpatrywane przez pryzmat kuchni, że Podlasie chce być smaczne. Oprócz czystego powietrza, wspaniałych krajobrazów, mamy tu doskonałej jakości kuchnię. Kuchnię, która bazuje na dobrym fundamencie, czyli na lokalnym produkcie – mówił.

Przygotowane w poniedziałek dania oparto na trzech produktach, których wytwórcy są ujęci na liście prowadzonej przez samorządowe Podlaskie Centrum Produktu Lokalnego. Była to lokalna wołowina, marynowane grzyby i miód. Ten ostatni produkt pochodził z gospodarstwa pszczelarskiego prowadzonego przez Wiktora Wolszczuka.

– Dziękuję przedstawicielom urzędu marszałkowskiego za propagowanie produktów lokalnych. Mam nadzieję, że mój miód przyczyni się na dzisiejszych warsztatach do ubogacenia smaków, które dziś zostaną zaprezentowane – mówił pszczelarz.

Smaki wzbogacane były też ziołami uprawianymi w „Ziołowym zakątku”, gdzie na 12 hektarach rośnie ponad 1500 gatunków ziół. Dla młodych adeptów kulinarnej sztuki, była to też okazja, by poznać się z nimi „na żywo”, spróbować płatków róży czy czosnku niedźwiedziego.

Warsztaty kulinarne zorganizowano ze środków Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich w ramach przedsięwzięcia Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich pn. „Gotuj z klasą - lokalne łamanie przepisów”.

od 16 latprzemoc
Wideo

CBŚP na Pomorzu zlikwidowało ogromną fabrykę „kryształu”

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na bielskpodlaski.naszemiasto.pl Nasze Miasto