9 z 13
Poprzednie
Następne
12 tradycyjnych potraw na wigilijny stół [PRZEPISY]
Pierogi z serem - na słodkoSkładniki: 1 kg mąki 1 jajko 2 łyżki oleju szczypta soli gorąca woda Farsz:1 kg białego sera, 3 żółtka,1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 cukier waniliowy podwójny, cukier Przyrządzanie: Z podanych składników zagnieść ciasto,rozwałkować wycinać większe kwadraty i zlepiać na ukos. Ser zmielić,dodać cukier,cukier waniliowy,żółtka,mąkę ziemniaczaną,wyrobić farsz. Nadziewać pierogi,zlepiać,gotować w dużej ilości lekko osolonej wody,z dodatkiem 1 łyżki oleju,2 minuty od wypłynięcia. Ugotowane pierogi wyjąć łyżką cedzakową na talerz, posypać cukrem,cynamonem lub polać śmietaną.