7 z 13
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
![Kapusta z grochem
Składniki:
pół kilograma kiszonej...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/art-art/95/96/879277_297698079_large.jpg)
fot. Zdjęcie: zphfama.pl
12 tradycyjnych potraw na wigilijny stół [PRZEPISY]
Kapusta z grochemSkładniki: pół kilograma kiszonej kapusty ćwierć główki świeżej kapusty 30 dag grochu łuskanego grzyby suszone Przyrządzanie: Groch moczymy przez około 10 godzin, grzyby przez 2–3 godziny, a następnie gotujemy je do miękkości osobno. W wywarze grzybowym gotujemy odciśniętą kapustę kiszoną, do której dodajemy sparzoną kapustę świeżą i dusimy, doprawiając solą, pieprzem, listkiem laurowym, zielem angielskim i odrobiną cukru. Dodajemy groch i grzyby oraz zeszkloną na maśle drobno posiekaną cebulę, całość dusimy oraz zagęszczamy podsmażaną na maśle mąką.