Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 12
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Kutia

Składniki:
30 dag łuskanej pszenicy
10-20 dag...
fot. Fot. A. Warżawa/ archiwum DB

12 tradycyjnych potraw na wigilijny stół [PRZEPISY]

Kutia Składniki: 30 dag łuskanej pszenicy 10-20 dag maku miód, rodzynki, orzechy laskowe, skórka pomarańczowa bakalie: daktyle, figi,migdały Przyrządzanie: Łuskaną pszenicę zalewamy wodą i gotujemy godzinę, aż będzie miękka. Po ugotowaniu odcedzamy na sicie i odstawiamy do wystygnięcia. Mak zalewamy wrzącą wodą, chwilę gotujemy, odcedzamy i przepuszczamy przez maszynkę do mięsa z gęstym sitkiem. Dodajemy miód, sparzone rodzynki, orzechy laskowe, sparzone, obrane, drobno pokrojone migdały, pokrojone daktyle i figi oraz ugotowaną pszenicę. Gotową kutię wkładamy do salaterki i przed podaniem wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Kutię podajemy wraz z opłatkiem.

Zobacz również

Nadchodzi Festiwal Muzyki Filmowej. Wiadomo, kto pojawi się w miasteczku festiwalowym

Nadchodzi Festiwal Muzyki Filmowej. Wiadomo, kto pojawi się w miasteczku festiwalowym

Ostatnia uchwała starachowickiej Rady Miejskiej o tablicy samorządowców

Ostatnia uchwała starachowickiej Rady Miejskiej o tablicy samorządowców

Polecamy

Fałszywa strona BLIK kradnie pieniądze – nie daj się oszukać!

Fałszywa strona BLIK kradnie pieniądze – nie daj się oszukać!

Jak wjechać do USA? Praktyczny przewodnik dla podróżnych

Jak wjechać do USA? Praktyczny przewodnik dla podróżnych

Zagadka monet z Fontanny di Trevi: Gdzie trafiają po wyłowieniu?

Zagadka monet z Fontanny di Trevi: Gdzie trafiają po wyłowieniu?