Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Chcąc szybko rozmrozić mięso na obiad, często popełniamy ten...
fot. 123 RF

Najgorsze błędy podczas przyrządzania mięsa. Niektóre z nich mogą mieć wpływ na twoje zdrowie!

Szybkie rozmrażanie mięsa

Chcąc szybko rozmrozić mięso na obiad, często popełniamy ten błąd, a mianowicie wrzucamy mięso do miski z ciepłą lub gorącą wodą. Mięso powinno rozmrażać się powoli, najlepiej w lodówce, gdzie temperatura jest około 4 stopni Celsjusza. Unikniemy w ten sposób utraty smaku produktu oraz zmiany jego struktury. Ciepła woda rzeczywiście szybciej rozmrozi mięso, ale może doprowadzić do tego, że straci ono swój kolor i się zepsuje. Najlepszą metodą rozmrażania jest pozostawienie zamrożonego mięsa na noc w lodówce, gdzie panuje niska temperatura, która hamuje proces rozwoju szkodliwych mikroorganizmów. Jeżeli zależy nam na czasie, użyjmy mikrofalówki, ale tylko z funkcją defrost.

Zobacz również

Episkopat obraduje na Jasnej Górze. Hierarchowie będą rozmawiać o ochronie dzieci

NOWE
Episkopat obraduje na Jasnej Górze. Hierarchowie będą rozmawiać o ochronie dzieci

Po pijaku zaczepiał klientów sklepu. Miał pecha, bo trafił na policjantkę

Po pijaku zaczepiał klientów sklepu. Miał pecha, bo trafił na policjantkę

Polecamy

Ten znak zodiaku uważany jest za najlepszy. Jest wyjątkowy. Czy to ty?

Ten znak zodiaku uważany jest za najlepszy. Jest wyjątkowy. Czy to ty?

Chórzyści z Bielska zaśpiewali przed papieżem Franciszkiem

Chórzyści z Bielska zaśpiewali przed papieżem Franciszkiem

Netflix przestał działać na twoim telewizorze? Zobacz dlaczego

Netflix przestał działać na twoim telewizorze? Zobacz dlaczego