Składniki na ciasto "Pleśniak":
- 3 szklanki mąki, najlepiej mąki krupczatki
- 250 g masła
- 5 jajek
- 0,5 szklanki cukru + 1 szklanka cukru do bezy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- powidła lub kwaśny dżem
- 2 łyżki kakao
Jak przygotować ciasto:
Na stolnice przesiewamy mąkę, dodajemy masło i siekamy drobno nożem. Rozdzielamy żółtka, umieszczając białka w dużej misce. Do mąki z masłem dodajemy żółtka, cukier oraz proszek do pieczenia i szybko zagniatamy.
Uwaga - ciasto kruche "nie lubi" długiego zagniatania, jeśli mamy trudność z połączeniem składników możemy opcjonalnie dodać ok 2 łyżki kwaśnej śmietany
Ciasto dzielimy na pół, a następnie jedną połowę ponownie na pół ( jak na zdjęciu w galerii). Do ćwiartki dodajemy kakao i zagniatamy. Obie mniejsze części ( jasną i ciemną) wkładamy na kilkanaście minut do zamrażarki - zimne ciasto łatwiej zetrzemy na tarce.
Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Ciasto wałkujemy i umieszczamy na spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
Następnie smarujemy ciasto powidłami i ścieramy na tarce ciemne ciasto. Na koniec kładziemy pianę z białek i ścieramy na wierzch jasne ciasto.
Pleśniaka pieczemy ok 45 min w 180 stopniach. Smacznego !
Zobacz także inne nasze przepisy:
Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?