Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Boże Narodzenie 2019. Jak ozdobić stół na Wigilię? Pomysły, ozdoby, inspiracje. Ładny, tradycyjny i nowoczesny stół wigilijny (zdjęcia)

Olga Goździewska-Marszałek
Olga Goździewska-Marszałek
Wojciech Wojtkielewicz
Nie macie pomysłu, jak ozdobić stół wigilijny? Przygotowaliśmy ponad kilkadziesiąt inspirujących zdjęć ozdób i potraw świątecznych. Ale postawiliśmy na dekoracje tradycyjne. I to nie byle jakie, bo przygotowane przez podlaskie gospodynie biorące udział w regionalnym konkursie "Tradycyjny stół wigilijny".

Boże Narodzenie to jedno z najważniejszych polskich świąt. Jak ozdobić stół, by czas spędzony przy nim z rodziną, był jeszcze piękniejszy? Warto zatroszczyć się o odpowiednią oprawę, bo to ona stworzy świąteczny nastrój. Podlaskie gospodynie wiedzą co zrobić, by stoły wyglądały tradycyjnie, a zarazem wyjątkowo. Pokazują, że wigilijne dekoracje wcale nie muszą być zwyczajne!

Jak ozdobić stół na Wigilię? Inspiracje na dekoracje stołów

Pierniki, gałązki świerku, siano nie tylko pod obrusem, czerwone owoce żurawiny czy szyszki to naturalne ozdoby, które możemy wykorzystać do stworzenia wyjątkowych dekoracji na wigilijny stół. Szczególnie zielone, czerwone i złote detale ożywią wnętrze i podkreślą zimowy charakter świąt.

Warto pamietać, że bożonarodzeniowe dekoracje stołu oprócz wyjątkowego efektu estetycznego, mają również bogatą symbolikę. Ozdabiając swój stół na Wigilię, warto pamiętać choinkach w różnej formie (np. świeczek), opłatku. Pięknie na stole prezentuje się również gwiazda betlejemska (kwiat).

Potrawy wigilijne, 12 potraw na Wigilię. Dania wigilijne (lista potraw wigilijnych)

Jedzenie też nie musi być zwyczajnie podane. Warto postawić na kolorowe detale. Ale zacznijmy od tego, co polecają podlaskie gospodynie na Wigilię?

  • Karp lub szczupak smażony lub w galarecie
  • Barszcz z uszkami (wymiennie żurek, zupa grzybowa, zupa owocowa, zupa rybna)
  • Kapusta z grochem
  • Kisiel z owsa lub żurawiny
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Fasola z suszonymi śliwkami
  • Paszteciki z grzybami
  • Kasza z suszonymi grzybami
  • Kotleciki z ryżu z sosem grzybowym
  • Makiełki
  • Kutia
  • Zupa migdałowa
  • Kulebiak z kapustą i grzybami

Zasiadając do wieczerzy wigilijnej na początku oceniamy wygląd stołu, a później estetykę podania potraw. Następnie czujemy jej zapach i zaczynamy smakować. To wrażenia wzrokowe decydują o tym, czy mamy ochotę na daną potrawę. Kliknij w galerię zdjęć i zainspiruj się!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na bialystok.naszemiasto.pl Nasze Miasto