– To spotkanie ze smakami potraw kultur i narodów wchodzących w skład Rzeczypospolitej Obojga Narodów. Ważne i ciekawe spotkanie, bo trzeba pamiętać, że kuchnia stanowi część naszego dziedzictwa i tradycji. Również dzięki niej budujemy swoją narodową tożsamość – powiedział obecny na pikniku Marek Malinowski, członek zarządu.
Główną atrakcją były specjały kuchni staropolskiej, liczne potrawy przygotowały Koła Gospodyń Wiejskich i proponowały je do skosztowania.
Joanna Januszkiewicz przygotowała pokaz gotowania potraw staropolskich wraz z komentarzem i opowieścią o tym, jak w tamtych czasach gotowano.
Bohaterką konkursu był podlaski przysmak czyli babka ziemniaczana, którą przygotowywali kucharze amatorzy i stanęli do rywalizacji o to, która była najlepsza.
Organizatorzy przygotowali także pokazy rekonstrukcji historycznej, które zachwycały dzieci i dorosłych. Towarzyszące piknikowi stoiska z rękodziełem przyciągały wielu ludzi, a dzieci oblegały przygotowane dla nich atrakcje - dmuchańce, konstrukcje z dużych klocków oraz watę cukrową.
Organizatorem II Dni Tradycji jest Muzeum Obojga Narodów. Imprezę objął honorowym patronatem marszałek województwa, a udział w niej wziął Marek Malinowski, członek zarządu województwa.
Jak czytać kolory szlaków turystycznych?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?